Miskolc új sportrepülőteret kap

Megosztás

Két éve bezárták a város sportrepterét, most döntöttek arról, hogy újat hoznak létre.

Miskolc városa jelentős lépést tett a sportrepülés újjáélesztése felé. A helyi közgyűlés sürgősségi előterjesztés keretében hagyta jóvá egy új sportrepülőtér létesítését, amely a Csorba-tavak közelében, a Sajó töltésén túl kap majd helyet. Ez a döntés két évvel azután született, hogy 2022 áprilisában az utolsó gépek is felszálltak a régi miskolci repülőtérről, amelynek helyén ma már a Bosch gyára épül. Akkor volt már arról szó, hogy új reptere lehet a városnak.

Az új létesítmény stratégiai szempontból kedvező helyen, a lakott területektől távol, de könnyen megközelíthető helyen lesz. A repülőtéri elkerülő út és az M30-as autópálya közelsége biztosítja a jó megközelíthetőséget. A projekt magánberuházásként valósul meg, egy egyesület kivitelezésében, de a beruházók állami támogatásra is számítanak.

A fejlesztés két fázisban történik majd. Először egy füves kifutópályát és hangárokat építenek, majd a második ütemben a kifutópálya betonozása és további kiszolgáló létesítmények – mint például központi iroda, szociális épület és vendégház – kialakítása következik. A tervek rugalmasak, lehetőséget hagyva a jövőbeni bővítésre, akár kisgépek fogadására is.

Az elmúlt két évben a miskolci sportrepülők kénytelenek voltak Mezőkövesdre, majd Maklárra áttelepülni. Ez a új fejlesztés lehetővé teszi számukra, hogy visszatérjenek szülővárosukba és folytassák tevékenységüket. A város elköteleződését mutatja, hogy a területet kiemelt fejlesztési övezetté nyilvánították, ami jelentősen gyorsítja az engedélyezési folyamatokat.

A repülőtér környezete jelenleg változatos képet mutat. A közelben található a Debreczeni Márton Szakközépiskola tankertje, egy jelenleg nem művelt kavicsbánya, valamint magántulajdonban lévő szántók és bokros területek. A projekt részeként a meglévő úthálózat fejlesztése is szükséges lesz.

Bár a pontos részletekről és a terület nagyságáról a beruházó egyelőre nem kívánt nyilatkozni, ami további egyeztetésekre és tervezési fázisokra utalhat, a projekt már most nagy érdeklődést kelt. Ez a fejlesztés nemcsak a sportrepülés szerelmeseinek biztosít új lehetőséget, de potenciálisan Miskolc gazdasági és turisztikai vonzerejét is növelheti, a város vezetése legalábbis bízik ebben.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek